東大研究空間装置 University of Tokyo: Platform
2015
東京 Tokyo, Japan
(with Takram)
Status: 完成 Completed

from backstage_photography by Daici Ano

The current generation of Japanese architects have proffered the concept of ambiguity against dialectical oppositions that ruled the 20th century architecture. Creating an infinite variability inherent in ambiguous gradations is one of the ways to undermine the stifling absolutism of duality. So it seems, or may well be the postmodernist complexity and contradiction in drag without the mascara of historicism. Nonetheless, in that respect, this lab is not a lab in its strictest scientific sense at all, but an empty, receptive vessel in which all the ambitions and serendipitous, unforeseeable events can be manifested into real life. The supplied brief was equally ambiguous and posed unique difficulties in terms of budget, construction time, location, and bureaucratic processes. 

This is a lab, or rather a “scientific experiment device,” is a spatial insertion into a newly-constructed complex for an engineering faculty. What began as a simple interior design project quickly evolved into creating a experimental prototype at the architectural scale. The idea for this device was for various scientific branches to conduct researches often done in isolation but can transcend those differences to engender new universal discoveries, new values, and new territories. 

read more

photography by Daici Ano